Atunci când cumpărați un set nou de anvelope, este important să alegeți un set care să vă satisfacă nevoile. Apreciați confortul și o rulare silențioasă, economiile de costuri cu eficiența combustibilului, longevitatea, performanța sau o combinație a acestor caracteristici? Profesioniștii de la Les Schwab sunt aici pentru a vă ajuta, inclusiv pentru a înțelege diferența dintre anvelopele de vară și cele pentru toate anotimpurile și ce ar trebui să aveți pe vehiculul dvs.

Ce sunt anvelopele de vară?

Anvelopele de vară, cunoscute și sub numele de anvelope de performanță, sunt concepute pentru șoferii care se bucură de manevrabilitate și control precis pe drumuri umede și uscate. După cum sugerează și numele, acestea sunt concepute pentru condiții mai calde sau pentru regiuni care nu se confruntă decât cu o ploaie torențială și puțin frecventă.

De ce anvelopele de vară se comportă mai bine la căldură și ploaie

Anvelopele de vară sunt optimizate pentru o aderență excelentă pe șosea, în viraje, la frânare și accelerație. În primul rând, modelele benzii de rulare prezintă, de obicei, caneluri mai puțin adânci și mai drepte, împreună cu nervuri solide și continue. În acest fel, mai mult cauciuc este întotdeauna în contact cu drumul. În plus, datorită unui compus special de cauciuc, anvelopele de performanță sunt în mod tradițional mai moi pentru o mai bună aderență la drum în condiții de carosabil umed și disipă căldura mai bine decât alte anvelope în lunile de vară.

Deoarece anvelopele de performanță au adesea modele asimetrice sau direcționale ale benzii de rulare, opțiunile de rotire a anvelopelor pot fi limitate. Profesioniștii de la Les Schwab vă pot ajuta să obțineți cea mai mare durată de viață din anvelopele de vară. În timp ce anvelopele de vară pot depăși performanța anvelopelor pentru toate sezoanele în multe teste, acestea devin rigide pe vreme rece, reducând distanțele de oprire și controlul.

Anvelopele all-season renunță la o parte din tracțiune pentru o utilizare mai lungă

Toate anvelopele sunt construite special. Anvelopele all-season sunt proiectate pentru a fi utilizate pe tot parcursul anului în regiunile în care șoferii nu au parte de multă zăpadă sau gheață. Acestea sunt ca un hibrid între anvelopele de vară și cele de iarnă. Cauciucul din anvelopele pentru toate sezoanele rămâne flexibil la temperaturi puțin peste zero grade pentru a menține aderența pe zăpadă și gheață. În plus, designul benzii de rulare a anvelopelor pentru toate sezoanele este de obicei simetric, oferindu-vă mai multe opțiuni de rotație pentru a uniformiza uzura benzii de rulare și a prelungi kilometrajul anvelopelor.

Deși nu sunt un substitut pentru anvelopele de iarnă autentice, care sunt necesare pentru o conducere stabilă pe multă zăpadă, polei și gheață, acestea nu sunt nici anvelopele de înaltă performanță pentru o conducere serioasă pe timp de vară.

Atunci când alegeți între anvelopele de performanță și anvelopele pentru toate anotimpurile, folosiți comparațiile rapide de mai jos.

ANVELOPE DE VARĂ VS. ANVELOPE ALL-SEASON

ANVELOPE DE VARĂANVELOPE ALL-SEASON
PERFORMANȚĂ UMEDĂ/
REZISTENȚĂ LA ACVAPLANARE
Compoziție aderentă a benzii de rulare și concepută pentru a preveni acvaplanarea pe ploaie puternică.Aderență moderată pe suprafețe umede.
FACTORUL DE EFORT
(PERFORMANȚĂ USCATĂ)
Virare excelente, accelerație și frânare rapidă.Conceput pentru o tracțiune solidă într-o mare varietate de condiții. Nu pentru manevrabilitate de performanță.
TEMPERATURĂ DE LUCRUSe utilizează atunci când temperaturile medii zilnice sunt de 5º C și mai mari.Conceput pentru temperaturi la sau peste zero grade Celsius.
ADÂNCIMEA PROFILDeseori, anvelopele trebuie înlocuite la 3,2 de milimetri de banda de rulare rămasă pentru o rezistență optimă la acvaplanare.Anvelopele se înlocuiesc de obicei la 1 de milimetri de banda de rulare rămasă.
TIP VEHICULIdeal pentru vehicule de înaltă performanță (EV, mașini sport, SUV-uri de lux etc.)Autoturisme, SUV-uri, camioane ușoare.
STIL DE CONDUSȘoferi plini de energie și proprietari de mașini sport.Șoferii de zi cu zi, navetiștii și cei care se confruntă cu zăpada și gheața.

Aveți nevoie de anvelope de vară?

Dacă locuiți într-un loc unde nu ninge niciodată și unde temperaturile sunt de obicei de 5°C sau mai ridicate, anvelopele de vară sau de performanță sunt o alegere bună. Anvelopele de performanță sunt potrivite în special pentru zonele urbane cu climă caldă, unde plouă puțin. Asta pentru că sunt mai bune în prevenirea hidroplanării la viteze de autostradă decât anvelopele pentru toate sezoanele. Aflați cum să evitați hidroplanarea. Cu toate acestea, dacă locuiți într-o zonă în care vremea nu este atât de previzibilă și sunt posibile condiții de ploaie înghețată sau zăpadă ușoară, este mai bine să alegeți anvelopele all-season.

Vă confruntați cu zăpadă și gheață în fiecare an? Mergeți la sigur și achiziționați un set de anvelope de iarnă. Apoi, schimbați-le cu anvelope pentru toate sezoanele sau anvelope de performanță în primăvară.

Întrebări frecvente despre anvelopele de vară și anvelopele pentru toate sezoanele

Pot să folosesc anvelope de vară tot anul?

Dacă locuiți într-un climat fără zăpadă sau temperaturi scăzute, puteți folosi în siguranță anvelope de vară sau de performanță pe tot parcursul anului. În plus, anvelopele de vară sunt concepute pentru a minimiza hidroplanarea, ceea ce înseamnă că sunt excepționale pe drumuri umede. Cu toate acestea, dacă conduceți pe zăpadă sau la temperaturi de îngheț, este recomandabil să folosiți un set de anvelope de iarnă odată ce temperaturile scad sub 5º C.

Anvelopele de vară se uzează mai repede decât cele pentru toate anotimpurile?

Anvelopele de vară sau de performanță sunt construite cu caneluri mai puțin adânci și cu o compoziție specială a benzii de rulare, care pot oferi o durată de viață mai mică decât anvelopele pentru toate anotimpurile.

Poți folosi anvelope all-season pe timp de vară?

Anvelopele pentru toate sezoanele sunt concepute pentru a rezista pe șosea în multe condiții și anotimpuri și pot fi o alegere bună pentru mulți șoferi.

Sunt anvelopele de vară mai dure decât cele pentru toate anotimpurile?

Rigiditatea anvelopelor de vară și a celor pentru toate sezoanele depinde de temperatura ambiantă și de căldura (sau lipsa de căldură) de pe drum. Anvelopele de vară sunt concepute pentru a-și păstra forma în condiții mai calde, în timp ce anvelopele pentru toate sezoanele sunt construite cu un compus special de cauciuc care le menține flexibile la temperaturi puțin peste zero grade…