- Determinați ce sumă doriți să cheltuiți
- Alegeți caracteristicile de care aveți nevoie
- Găsește mașina care să se încadreze în bugetul tău
- Verifică prețul mașinii tale
- Obțineți un raport istoric al vehiculului
- Contactați vânzătorul
- Testați mașina
- Cere o inspecție a mașinii la un mecanic auto
- Negociați cel mai bun preț
- Efectuați achiziția
Cumpărarea unei mașini second-hand în locul uneia noi vă poate face să economisiți bani pe taxel și deprecierea (care reprezintă pierderea valorii unei mașini din cauza uzurii în timp).
Dar pe piața actuală a mașinilor de second – unde oferta este limitată și prețurile sunt ridicate – este posibil să nu puteți găsi exact ceea ce căutați la prețul dorit. Iar în unele cazuri, cumpărarea unei mașini noi poate să fie mai convenabilă decât cumpărarea unei mașini second-hand, mai ales dacă sunteți în căutarea unui vehicul de ultimă generație.
În ciuda acestor provocări, există instrumente care pot face mai ușoară cumpărarea de mașini de ocazie și care vă pot ajuta să găsiți o mașină care să vă satisfacă nevoile și să se încadreze în bugetul dumneavoastră. Iată o prezentare generală a procesului de cumpărare a unei mașini second-hand și ce trebuie să căutați – indiferent dacă achiziționați de la un dealer, de la un vânzător privat sau de la un comerciant online.
Determinați ce sumă doriți să cheltuiți
Există două modalități de a plăti pentru o mașină de ocazie: plata în numerar sau contractarea unui împrumut. Dacă plătiți cu în numerar, încercați să nu vă cheltuiți toate economiile și nu uitați să puneți deoparte bani pentru înmatriculare, asigurare și posibile reparații viitoare.
Majoritatea oamenilor contractează un împrumut auto pentru a-și putea proteja economiile sau pentru a cumpăra un model mai scump. În cazul finanțării, primul pas pe care trebuie să-l faceți este să obțineți o preaprobare pentru un împrumut, ceea ce poate simplifica procesul de cumpărare și vă poate plasa într-o poziție mai puternică la reprezentanță.
Pentru a determina cât de mult va permiteți să dați avans și să plătiți lunar, folosiți un calculator de credite auto pentru a face calculele privind plățile și duratele. Încercați să puneți un avans de aproximativ 10% din prețul de achiziție, ceea ce ajută la scăderea sumei pe care va trebui să o finanțați. În plus, dacă puteți, stabiliți un buget astfel încât cheltuielile lunare cu mașina – cum ar fi plata pentru mașină, benzina și asigurarea – să nu depășească 20% din salariul dvs. net lunar.
De asemenea, luați în considerare costul total de proprietate. Unele mașini pot fi mai ieftine la început, dar costurile se pot aduna pe termen lung din cauza asigurării, întreținerii, reparațiilor și deprecierii.
Alegeți caracteristicile de care aveți nevoie
Selectarea mașinii potrivite poate fi copleșitoare. Acordați-vă puțin timp pentru a vă gândi la modul în care intenționați să folosiți mașina și la caracteristicile care sunt cele mai importante pentru dumneavoastră. De exemplu, dacă aveți o familie, veți dori suficient spațiu pentru toată lumea, plus un spațiu de încărcare amplu. Dacă siguranța este o prioritate de top, consultați testele de impact ale Euro Ncap.
Țineți cont de faptul că fiecare mașină second-hand este diferită. Unele au fost conduse mai mulți kilometri și au mai multă uzură. Dar, în general, doriți să vă asigurați că alegeți modele cunoscute pentru fiabilitatea lor.
Puteți restrânge câmpul făcând o listă de caracteristici esențiale. Apoi, căutați modelele care îndeplinesc lista dumneavoastră de verificare. Pe măsură ce avansezi, alcătuiește o listă cu câteva modele de mașini pe care să le cercetezi mai în detaliu.
Găsește mașina care să se încadreze în bugetul tău
Există multe site-uri web care listează mașinile de ocazie, iar unele dintre acestea au și aplicații de cumpărare de mașini, dacă faceți cumpărături de pe telefon.
Autoplus24.ro este un portal dedicat atât vânzătorilor privați de mașini second-hand, cât și dealerilor auto. Aici, poți căuta mașina potrivită nevoilor tale și să ai încredere în alegerea făcută, deoarece îți oferim posibilitatea de a verifica reputația vânzătorului prin recenziile disponibile pe site-ul nostru. În plus, dacă dorești o investigație mai detaliată, poți completa formularul de contact pentru a solicita informații suplimentare despre vânzător sau despre vehiculul dorit.
Verifică prețul mașinii tale
Când vine vorba de verificarea prețului unei mașini, cel mai important aspect este să-l comparezi cu prețurile altor vehicule similare aflate pe piață. Este esențial să îți orientezi cercetările și către piețele externe pentru a obține o perspectivă mai cuprinzătoare asupra prețurilor practicate. Unul dintre resursele utile în acest sens este mobile.de, un site ce oferă detalii despre tendințele de preț și abundă în anunțuri variate. Aici poți găsi informații relevante despre evoluția prețurilor și să fii bine informat înainte de a lua o decizie în ceea ce privește achiziționarea unei mașini.
Obțineți un raport istoric al vehiculului
Rapoartele privind istoricul vehiculului sunt o resursă valoroasă pentru potențialii cumpărători, oferindu-le informații esențiale despre istoricul unei mașini. Aceste rapoarte cuprind detalii precum istoricul titlului, eventuale accidente majore, informații despre proprietarii anteriori, kilometrajul și multe altele. De asemenea, unele rapoarte evidențiază dacă întreținerea corespunzătoare a fost realizată la timp și unde au fost efectuate aceste lucrări.
În unele situații, anunțurile online includ acces gratuit la aceste rapoarte istorice ale vehiculelor. De asemenea, mulți dealeri auto dispun de abonamente la servicii de rapoarte privind istoricul vehiculelor și, în mod obișnuit, le oferă gratuit clienților. În cazul în care nu puteți obține un raport gratuit, există posibilitatea achiziționării unuia individual sau a unui abonament pentru o perioadă limitată de timp de la un furnizor de încredere, cum ar fi carVertical sau RAR (Registrul Auto Român), care oferă rapoarte gratuite, dar cu mai puține informații detaliate.
Este important să rețineți că, deși rapoartele vehiculelor vă oferă o imagine generală asupra istoricului unei mașini, ele nu dezvăluie tot ceea ce trebuie să știți despre fiabilitatea acesteia. În consecință, chiar și după consultarea unui raport, este recomandabil să inspectați mașina personal și să determinați în mod direct dacă este sau nu potrivită pentru achiziție.
Contactați vânzătorul
După ce ați explorat opțiunile auto care vă interesează, este recomandat să contactați vânzătorul pentru a verifica disponibilitatea vehiculului și pentru a adresa întrebări specifice legate de acesta – în special în cazul în care achiziționați de la un vânzător independent.
Dacă optați pentru achiziționarea de la un vânzător privat, este esențial să adresați următoarele întrebări:
- Sunteți primul proprietar al mașinii?
- Aveți un raport complet al istoricului autovehiculului disponibil?
- Este vehiculul însoțit de documentele fiscale necesare?
- Sunt disponibile fișele de service și documentele de întreținere?
În plus, ar fi util să întrebați:
- Care a fost criteriul utilizat pentru stabilirea prețului cerut?
- Există informații importante sau probleme cunoscute despre mașină care nu au fost menționate în anunț?
- Pot solicita o inspecție a mașinii de către un mecanic independent înainte de achiziție?
Aceste întrebări suplimentare vă pot oferi o imagine mai clară și detaliată despre starea și istoricul mașinii pe care intenționați să o achiziționați.
Testați mașina
Cumpărătorii de mașini ar trebui întotdeauna să efectueze un test de conducere înainte de a face achiziția, deoarece acest lucru poate evidenția orice probleme potențiale ale vehiculului și vă poate ajuta să decideți dacă merită să investiți în el. Este, de asemenea, o oportunitate de a face o evaluare preliminară a stării mașinii înainte de a apela la serviciile unui mecanic.
În timpul testului de conducere, este important să fiți atenți la următoarele aspecte:
- Când porniți mașina, toate luminile de avertizare ar trebui să se aprindă pentru câteva secunde, apoi să se stingă. Verificați cele patru componente esențiale: motorul, presiunea uleiului, frânele și airbagurile.
- Selectați un traseu de testare care să includă diverse condiții de conducere, cum ar fi zone cu dealuri, asfalt accidentat, curbe și chiar o scurtă porțiune de autostradă.
- Acordați atenție vizibilității, în special la unghiurile moarte, și evaluați performanța mașinii în ceea ce privește accelerația și frânarea, receptivitatea și predictibilitatea frânelor, precum și confortul la volan.
- Fiți atenți la orice zgomote sau vibrații neobișnuite care ar putea indica probleme la suspensie sau uzură a anvelopelor.
- Testați aspecte precum spațiul pentru picioarele pasagerilor din spate, capacitatea portbagajului, funcționarea sistemului audio și orice alte caracteristici care sunt importante pentru dumneavoastră.
Efectuarea unui test de conducere meticulos vă poate oferi o imagine mai clară și mai completă asupra mașinii și vă poate ajuta să luați o decizie înțeleaptă în ceea ce privește achiziționarea acesteia.
Cere o inspecție a mașinii la un mecanic auto
Dacă sunteți mulțumit de experiența de conducere și mașina pare să fie într-o stare bună, este recomandat totuși să o supuneți unei inspecții la un atelier specializat. Costul acestor inspecții pentru mașinile second-hand poate varia între 100 și 300 de euro, în funcție de mecanic și de complexitatea verificărilor necesare. Atât vânzătorii privați, cât și dealerii ar trebui să fie de acord cu efectuarea acestor inspecții. Dacă întâmpinați rezistență din partea vânzătorului, care afirmă că mașina a fost deja inspectată, aceasta ar putea fi o indicație că ar trebui să fiți mai precaut în privința tranzacției.
Negociați cel mai bun preț
Negocierea cu un vânzător poate părea intimidantă la început, dar cu pregătire și o înțelegere clară a valorii mașinii, procesul poate fi mai ușor de gestionat.
Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta în timpul negocierilor:
- Începeți prin a compara prețul cerut de vânzător cu prețurile medii de pe piață, pe care le-ați stabilit din ghidurile de evaluare a prețurilor, și negociați pornind de acolo.
- Atunci când negociați cu un profesionist de la un dealer sau de la un lot auto, aveți în vedere că aceștia sunt experți și pot folosi diverse tactici. Fiți pregătit pentru aceste strategii.
- Evitați să deveniți un cumpărător bazat exclusiv pe rate lunare. Dacă aveți deja un împrumut aprobat, dealerul ar trebui să înțeleagă că sunteți un cumpărător în numerar și să negociați prețul total al mașinii, nu doar suma lunară de plată.
- Începeți cu o ofertă care să fie la limita inferioară, dar încă atrăgătoare. Apoi, creșteți-vă oferta în mod gradual, în pași mici.
- Negociați calm și clarificați cifrele pe care le auziți. Nu vă grăbiți să înțelegeți toate detaliile imediat; luați-vă timp și, dacă este necesar, notați-le pentru o mai bună înțelegere. Asigurați-vă că înțelegeți dacă prețul discutat include toate taxele și impozitele sau doar prețul de vânzare al mașinii.
- Întrebați despre posibilele comisioane sau taxe ascunse înainte de a accepta o ofertă. Unii dealeri pot adăuga taxe suplimentare pentru a compensa profitul pierdut în timpul negocierilor. Cereti clarificări cu privire la toate taxele suplimentare înainte de a finaliza tranzacția.
- Fiți întotdeauna pregătit să renunțați. Dacă negocierile nu progresează sau nu sunteți mulțumit de modul în care sunteți tratați, aveți dreptul să plecați. Nu este nevoie să găsiți o scuză; o declarație simplă că nu sunteți interesat este suficientă.
Efectuați achiziția
În această secțiune o să întâlnim 3 cazuri, cel în care autoturismul este înmatriculat în România și are CIV, cel în care autovehiculul nu este înmatriculat în România dar are CIV și cel în care autoturismul nu este înmatriculat în România. Consulta lista de documente necesare pentru inmatriculare.
Pentru mașini înmatriculate în România:
Pentru a achiziționa o mașină, trebuie să completați 5 contracte de vânzare-cumpărare auto. Un exemplar rămâne în posesia dumneavoastră, iar celelalte 4 exemplare sunt predate vânzătorului, care le va duce la primărie în scopuri fiscale. Ulterior, primiți înapoi 2 exemplare avizate de primărie, care erau înregistrate la autovehicul.
Este important să faceți copii după toate documentele autovehiculului și ale proprietarului. Pe spatele certificatului de înmatriculare se trece numele cumpărătorului și data achiziției. Începând din acel moment, aveți la dispoziție 30 de zile pentru a finaliza formalitățile de transcriere a autovehiculului.
Pentru mașini neînmatriculate în România, dar cu CIV:
Diferența principală față de cazul precedent este că mașina nu este înmatriculată și nu are numere de înmatriculare, fiind interzisă circulația până când nu este transcrisă sau până când sunt eliberate numere roșii. În cazul în care mașina are numere roșii, acestea pot fi folosite temporar până la data înscrisă pe dovada respectivă sau până când sunt emise numerele definitive.
Pentru mașini neînmatriculate în România:
În acest caz, este necesară o procură de la persoana care a importat mașina, precum și un document care să ateste modalitatea de intrare a autovehiculului în România sau o declarație pe propria răspundere că acesta a fost transportat pe un remorcă și numărul acesteia.